Sarah Bogaers RitueelbegeleidingMarkeermomenten op maat

Een uitvaart kennen we allemaal als hét moment om ritueel afscheid te nemen van iemand die overleden is. Maar afscheid nemen is geen moment; het is een proces.

Als daar behoefte aan is, kan ik jullie helpen andere rituele afscheidsmomenten vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan een laatste samenzijn vóór het overlijden van jullie dierbare, of het sluiten van de kist, het planten van een herdenkingsboom of het verstrooien van de as.

Er zijn natuurlijk allerlei andere vormen van verlies waarmee je geconfronteerd kunt worden. Stel het wordt duidelijk dat je geen kinderen kunt krijgen. Of een langdurige relatie loopt stuk. Of je hebt je thuisland moeten verlaten. Je verliest ineens je mobiliteit als gevolg van een ongeluk. Of je kunt na een burn-out niet meer op hetzelfde niveau functioneren als voorheen. Je wordt ouder, zelfstandig wonen lukt niet meer en je moet afscheid nemen van je eigen huis.

Dit zijn heftige ervaringen. Ik wil absoluut niet beweren dat een ritueel alles beter maakt. Maar het kan helpen om op rituele wijze bewust stil te staan bij je verlies, het te benoemen en te herkennen.

Neem gerust contact op: ik denk graag met je mee.